Näcken

”Ni är väl rädda om er?” sa hon och tittade oroat på oss. Hon vände sig mot mig och frågade ”Du springer väl inte själv i spåret när det har mörknat?”. ”Jo,” svarade jag ”man kan ju inte stanna inne och hålla sig borta från det man gillar bara för att det finns tokiga människor där ute. Vi får inte begränsa oss, då har de vunnit”. Hon suckade, men insåg nog att hon inte skulle förmå att ändra min åsikt, och svarade bekymrat ”Men du har väl mobilen med dig, och nyckelknippan hårt i handen?”.

    Ja, jag fingrar med nyckelknippan och lägger den i handen sådär så att det sticker ut en nyckel mellan varje finger. Jag knyter näven. Jag ser till att mobildatan är påslagen på telefonen, för jag har inbillat mig att gps-signalerna inte fungerar om man inte har någon uppkoppling och det skulle ju vara bra om man skulle kunna söka på var jag senast befann mig om jag… om det skulle hända någonting.

    Det är i mitten av september. På dagen går folk fortfarande omkring i t-shirt och på väderleksrapporten på TV visar de på en karta hur långt den meteorologiska hösten har hunnit sträcka sig. Innan det blir höst på riktigt här, måste temperaturen ha varit under 10 grader i fem dygn i streck. Än kan man gå med uppknäppt jacka, men det mörknar tidigare nu och när jag går ut om kvällen drar jag kappan hårt om mig.

    Jag ljög för dig. Jag springer inte ensam i spåret på kvällen, jag håller mig till de upplysta gångvägarna. Till gatorna med lägenhetshus där fönstren likt säkert tusen gula ögon har översikt över mig. Eller ja, jag ser väl bättre in i de varma trygga köken än vad dem där inne ser ut och ner på de mörka gatorna utanför. Men de hör ju i alla fall om jag skriker. Visst?

    Vi skulle läsa en bok om näcken den här delkursen. Jag hade inga höga förväntningar, utan tänkte att den väl hörde till de böcker som man snabbt bara skummar igenom. Men jag fastnade i boken när författaren började diskutera hur tron på näcken och andra övernaturliga väsen, som vi kallar dem idag, bidrog till att begränsa människornas rörlighet. Näcken som kunde iföra sig olika gestalter, var särskilt hotfull mot kvinnor och på många platser ansågs han farligare vid vissa klockslag på natten. Att befinna sig ensam utom räckhåll från gården där hemma förknippades med fara, speciellt om det hade börjat skymma. Männen var också rädda, för sina kvinnors skull, och bad dem stanna inne. Bad dem hålla sig inom hemmets sfär, innanför staketen på de egna ägorna.

    Det är inte näcken som du varnade mig för. Det är inte näcken som jag ska försvara mig mot med nyckelknippan som ett knogjärn i handen. Jag ser ut genom fönstret. Den lilla skogsdungen vid radiomasten bara några hundra meter bort har försvunnit i mörkret. Jag sneglar på mina löparskor i hallen, men öppnar istället datorn och går och sätter mig i soffan. Slår på nästa avsnitt av serien jag började titta på igår.


rekreationshelgen

"Va, bloggar hon fortfarande!?" tänker ni kanske nu. Men nej, det gör jag självklart inte.
 
....eller jo, just nu verkar det ju faktiskt precis som det är vad jag gör. Ja, för några minuter sedan knappade jag in blogg.se i adressfältet. Tryckte på "Glömt lösenord". Och nu sitter jag här och tänker visa er vad jag hade för mig för några helger sedan, i helt vanlig blogganda. Varning för smått romantiserande, eller förresten vet ni vad, jag behöver sällan romantisera när jag har varit med Vendela och Amanda. (Men var ändå alltid kritisk till allt som verkar perfekt).
 
Vi möttes upp på en buss i Danderyd en fredagseftermiddag i början av september. Väskorna var packade med badkläder, tjocktröjor, sköna skor och massa mat. Vi  hade hyrt en liten stuga på Grinda och skulle suga ut det sista av sommaren. 
 
 
 
 
 
 
Vi åt middag utomhus, satt ute tills det mörknade, Vendela var superglad när hon diskade, vi promenerade och hittade äpplen.
 
 
 
 
 
vi turades om att balansera ut på stenarna
 
 
 
 
 
 
 
mer eller mindre naturligt poserande
 
 
 
vi gjorde det vi är bäst på, spelade yatzy till exempel. Amanda är vår ständiga sekreterare. Första kvällen spelade vi om vem som skulle få välja säng först. Jag kom sist, men blev nöjd med sovplatsen ändå. Andra kvällen spelade vi om vem som skulle få massage av mig först. Jag vann de första två rundorna, så tvåan fick första massagen.
 
efter kvällsbad i solnedgång lagade vi chiligryta och värmde oss inne i stugan
 
 
dagen därpå var kanske sommarens sista dag. Vendela tog en löptur medan jag och Amanda låg i solen och läste och följde nyheterna och valet. Vi badade och åt upp maten vi hade kvar, innan vi promenerade till bryggan och båten som tog oss tillbaka till stan. #laughinggirlseatingfrukthavremjölkchipsochchokladbollar.
 
Tänk att jag skulle damma av den gamla bloggen. Vi får se när vi hörs igen, kanske innan jag lyckats glömma bort det nya lösenordet.

RSS 2.0